Szaszłyki z piekarnika
Są równie smaczne jak te robione na grillu, a przy tym bardziej soczyste, bo przez większość czasu pieczemy je pod przykryciem. Pyszny i niecodzienny obiad lub kolacja dla całej rodziny. Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z szaszłykami PRZEPIS TUTAJ (klik).
Składniki:
ok 0,6 kg łopatki wieprzowej
20dkg boczku wędzonego
2 cebule
1 czerwona papryka
1 cukinia
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, 2 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku
*** Łopatkę kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Mięso przekładamy do miski, dodajemy ocet winny, przeciśnięty czosnek, po łyżeczce soli, papryki, majeranku i pół łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na minimum 1 godzinę ***
*** Cebulę, boczek i cukinie kroimy w grube plastry, a paprykę w dużą kostkę ***
*** Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy naprzemiennie warzywa, mięso i boczek ***
*** Gotowe szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu (mogą być ułożone jeden na drugim) ***
*** Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową albo zawijamy w folię do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45minut ***
*** Po tym czasie szaszłyki przekładamy na „kratkę” z piekarnika ***
*** Całość zapiekamy jeszcze przez ok 10-15 minut, aby szaszłyki przyrumieniły się z wierzchu ***
*** Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z szaszłykami PRZEPIS TUTAJ (klik) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Robiłam wczoraj- rewelacja, domownicy zachwyceni, do powtórzenia:)