Ciasteczka tłuczkiem robione


Ciasteczka tłuczkiem robione

Kruche, maślane, delikatne i bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu ciasteczka z czekoladą. Do ich wykonania używamy zwykłego tłuczka do mięsa, którego kształt odciskamy w cieście tworząc oryginalny wzorek.

 

 

Składniki:

ok 400g mąki krupczatki

150g miękkiego masła

150g cukru

szczypta soli

2 jajka

100g gorzkiej czekolady

 

 

*** Masło ucieramy z cukrem i solą, za pomocą miksera, na puszystą masę. Ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie pomału dosypujemy mąkę, a na końcu drobno pokrojoną czekoladę. Całość zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny ***

*** Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Końcówkę tłuczka do mięsa (tą w kratkę) moczymy w mące i odciskamy na kulce ciasta spłaszczając ją delikatnie. Na końcu szklanką lub innym okręgiem wykrawamy ciasteczka aby obciąć nierówne brzegi  ***

*** Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 10-15 minut – do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE