Pieczone ziemniaki z piekarnika
Mięciutkie i aromatyczne ziemniaczki w złocistej, rumianej skórce. Świetny pomysł na pyszny dodatek do ryby, pieczonego mięsa lub dań z grilla. Palce lizać!
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
pół pęczka pietruszki
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, kurkuma
- Dodatkowo:
foliowy worek do pieczenia
*** Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości ziemniaków) ***
*** Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i mieszamy ***
*** Tak przygotowane masło czosnkowo-ziołowe dodajemy do ziemniaków, mieszamy ***
*** Dodajemy około łyżeczkę soli oraz słodkiej papryki i po pół łyżeczki ostrej papryki, pieprzu i kurkumy ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foliowego worka przeznaczonego do pieczenia. Końce worka związujemy lub zapinamy klamrą ***
*** W worku robimy malutką dziurkę za pomocą szpikulca lub wykałaczki i całość umieszczamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C (można też piec w temperaturze 180’C ale wówczas potrwa to trochę dużej) i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie worek rozcinamy i wkładamy jeszcze na około 10 minut do piekarnika, aby ziemniaczki zrumieniły się z wierzchu ***
*** Podajemy jako dodatek do mięs, ryb lub potraw z grilla ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ