Pieczone ziemniaki z piekarnika


Pieczone ziemniaki z piekarnika

Mięciutkie i aromatyczne ziemniaczki w złocistej, rumianej skórce. Świetny pomysł na pyszny dodatek do ryby, pieczonego mięsa lub dań z grilla. Palce lizać!

 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 łyżki masła

1-2 ząbki czosnku

pół pęczka pietruszki

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, kurkuma

  • Dodatkowo:

foliowy worek do pieczenia

 

 

 

*** Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości ziemniaków) ***

*** Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i mieszamy ***

*** Tak przygotowane masło czosnkowo-ziołowe dodajemy do ziemniaków, mieszamy ***

*** Dodajemy około łyżeczkę soli oraz słodkiej papryki i po pół łyżeczki ostrej papryki, pieprzu i kurkumy ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foliowego worka przeznaczonego do pieczenia. Końce worka związujemy lub zapinamy klamrą ***

*** W worku robimy malutką dziurkę za pomocą szpikulca lub wykałaczki i całość umieszczamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C (można też piec w temperaturze 180’C ale wówczas potrwa to trochę dużej) i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie worek rozcinamy i wkładamy jeszcze na około 10 minut do piekarnika, aby ziemniaczki zrumieniły się z wierzchu ***

*** Podajemy jako dodatek do mięs, ryb lub potraw z grilla ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE