Gyrosowe ślimaczki z ciasta francuskiego


Gyrosowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska, którą możemy zaserwować na domowym przyjęciu albo zabrać ze sobą do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie. Można je zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno w towarzystwie na przykład sosu czosnkowego.

 

 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

ok 2-3 łyżki pikantnego ketchupu

  • Farsz:

1 filet z kurczaka

2 łyżki przyprawy gyros

1 cebula

2 ogórki konserwowe

pół czerwonej papryki

pół szklanki kukurydzy konserwowej

20dkg żółtego sera (u mnie ser gouda oraz mozzarella)

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Mięso kroimy w niewielką kostkę,  posypujemy przyprawą gyros, mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso na rumiany kolor ***

*** Usmażone mięso odkładamy do wystudzenia. W międzyczasie kroimy ogórki, cebulę i paprykę w drobną kostkę ***

*** Do przestudzonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz połowę startego lub drobno pokrojonego żółtego sera ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy ketchupem. Wykładamy równomiernie farsz ***

*** Całość ciasno zwijamy w rulon ***

*** Rulon kroimy na około 1 centymetrowe krążki ***

*** Krążki układamy poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Z wierzchu posypujemy pozostałym żółtym serem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20-25 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE