Najlepsze rogaliki drożdżowe
Puszyste, maślane, delikatne i długo świeże rogaliki. Idealne! To mój najlepszy przepis na rogale drożdżowe. Polecam.
Składniki:
30g świeżych drożdży
700g mąki
250ml mleka + 1/4 szklanki do rozczynu
125g masła
3 jajka
8 łyżek cukru
- Dodatkowo:
7-8 łyżek roztopionego masła
+ powidła, marmolada lub dżem do nadziania rogalików
*** 250ml mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia ***
*** Do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy ***
*** Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut – do wyrośnięcia ***
*** Do wystudzonej mieszanki mlecznej wbijamy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i ponownie mieszamy ***
*** Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne – najlepiej robić to mikserem z hakiem ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 równe części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy delikatnie roztopionym masłem ***
*** Koło dzielimy na 8 trójkątów ***
*** Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy ***
*** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia ***
*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia ***
*** Po wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***
*** Z podanych składników wyjdą nam 32 rogaliki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ