Torcik brzoskwiniowo-ajerkoniakowy
Prosty w przygotowaniu, przepyszny i bardzo efektowny torcik z kremową pianką, brzoskwiniami i żelką ajerkoniakową. Całość pięknie przyozdobiona dwukolorowymi rurkami. Niebo w ustach. Polecam!
Do pianki dodałam odrobinę żółtego barwnika (akurat miałam taki na stanie), ale nie jest to konieczne, gdyż nie zmienia on zupełnie smaku ciasta, a jedynie dodaje efektu wizualnego. Natomiast żelka wierzchnia sama z siebie wychodzi pięknie żółciutka z uwagi na kolor ajerkoniaku.
Składniki:
- Biszkopt:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Pianka z brzoskwiniami:
1 galaretka cytrynowa
250 ml gorącej wody
250 ml śmietanki kremówki
4-5 brzoskwiń z puszki
opcjonalnie odrobina żółtego barwnika
- Żelka ajerkoniakowa:
150ml adwokatu
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
- Dodatkowo:
2 opakowania rurek do połowy oblanych czekoladą
2 łyżki soku z brzoskwiń
*** Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na puszystą puszystą masę. mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką ***
*** Ciasto przelewamy do foremki lub tortownicy ( u mnie o średnicy 20 cm) i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka ***
*** Ciasto studzimy i nasączamy syropem z brzoskwiń. Biszkopt przekładamy ponownie do tortownicy i dookoła obręczy naprzemiennie rurki – raz czekoladą do góry, raz do dołu ***
*** Przygotowujemy piankę. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w szklance gorącej wody i całkowicie studzimy ***
*** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ***
*** Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, dodajemy ją do ubitej śmietanki i dokładnie mieszamy, możemy dodać również barwnik jeżeli go używamy ***
*** Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy, mieszamy ***
*** Całość przelewamy na biszkopt z rurkami i wkładamy do lodówki do stężenia ***
*** Przygotowujemy żelkę adwokatową. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia ***
*** Po tym czasie żelatynę podgrzewamy przez chwilę na najmniejszym ogniu, tylko do momentu rozpuszczenia. Dodajemy adwokat i dokładnie mieszamy ***
*** Gotową mieszankę wylewamy na stężałą już piankę. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki ***
*** Gdy żelka całkowicie stężeje możemy delikatnie zdjąć rant i wyjąć ciasto z formy. Wierzch możemy dodatkowo dowolnie ozdobić ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- TORT DONICA Z KWIATAMI- PRZEPIS KROK PO KROKU TUTAJ (klik)
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Na jaką formę jest przepis?
Tortownica o średnicy 20cm.
W jakim większym sklepie można kupić te rurki?
Ja kupiłam w Lidlu, ale podobno można dostać je też w Aldim i Kauflandzie.