Soczysty kurczak pieczony w cebuli


Soczysty kurczak pieczony w cebuli

Delikatne, aromatyczne i wilgotne mięsko drobiowe, w zdrowszej wersji, bo pieczone w piekarniku, a nie smażone. Kurczaka polecam przed podaniem polać sosem jaki wytworzy się podczas pieczenia. Razem z mięsem możemy upiec w piekarniku pyszne ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ (klik).  Ciekawy pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka oleju

1 łyżka wody

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

Przyprawy:

2 łyżeczki soli

po 1 łyżeczce: majeranku, słodkiej papryki

po pół łyżeczki: pieprzu, ostrej papryki, kurkumy

 

 

*** Filety myjemy, osuszamy i przekładamy do miski ***

*** Olej mieszamy z koncentratem i wodą. Tak przygotowaną marynatą oraz przyprawami nacieramy mięso ***

*** Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w cieniutkie plasterki. Całość dodajemy do miski z mięsem ***

*** Wszystko przekładamy do foliowego worka do pieczenia, szczelnie zamykamy, nakłuwamy delikatnie w jednym miejscu i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Zamiast worka można użyć żaroodpornego naczynia z zamknięciem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 45 minut, następnie rozcinamy worek od góry i pieczemy jeszcze 10 minut– mięsko ładnie się wówczas zrumieni ***

*** Powstały podczas pieczenia sos przelewamy do garnuszka i w razie potrzeby, możemy go zagęścić niewielką ilością mąki lub śmietanki ***

*** Mięso możemy podać polane sosem z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE