Walentynkowe serca makowe
Pyszne, domowe drożdżówki z makiem w kształcie serca. Świetny pomysł na deser walentynkowy, ale oczywiście nie tyko. Są dość proste w wykonaniu i długo zachowują świeżość. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki
7g suchych drożdży
200ml ciepłego mleka
50g cukru
1 jajko
1 żółtko
125g masła
- Nadzienie:
1 puszka masy makowej
- Dodatkowo:
białko do posmarowania ciasta
*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***
*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia ***
*** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 12 części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła (mają być wielkości naleśników) ***
*** Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy po około 2 łyżki masy makowej ***
*** Ciasto z masą rolujemy jak naleśniki ***
*** Rulonik składamy na pół i sklejamy końce ***
*** Ciasto nacinamy z grubszej strony – głęboko ale nie do końca ***
*** Wywijamy rozcięte części na boki, tak aby utworzyć kształt serca ***
*** Serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut ***
*** Następnie serduszka smarujemy białkiem jaja i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor ***
*** Po wystudzeniu serduszka możemy dodatkowo polać lukrem (jak dla mnie jednak już były dostatecznie słodkie) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA WALENTYNKI PRZEPIS TUTAJ (klik)
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ