Rolada bezowa z wiśniami
Chrupiąca i słodka beza z miękkim kremowym wypełnieniem, dopełniona smakiem lekko kwaskowych wiśni. Idealne połączenie smakowe. Ciasto jest bardzo proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
- Beza:
6 białek jaj
340g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
- Nadzienie:
150g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
120g serka mascarpone
1 słoik wydrylowanych wiśni w syropie lub kompocie
- Dodatkowo:
1 łyżka oleju do wysmarowania blachy
dowolne owoce i listki mięty do ozdoby
*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***
*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***
*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***
*** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i całość dokładnie mieszamy ***
*** Krem wykładamy na bezę. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***
*** Na kremie wykładamy równomiernie 3/4 odsączonych z kompotu wiśni ***
*** Roladę zwijamy dość luźno od dłuższego boku. Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem. Następnie na roladzie układamy pozostałe wiśnie, które możemy dodatkowo ozdobić listkami mięty ***
*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia, ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Próbowałam zrobić i bezą wyszła o wiele za duża,nie mogłam jej zwinąć bo była grubości ok.8 cm ;( rozsmarowywalam co raz bardziej żeby nie była taka gruba i w końcu pokrylam całą blachę :/następnym razem spróbuję zrobić z mniejszej ilości białek :/ ogólnie bezą wyszła bardzo ładna i przepis super , moja beze przecięłam w poprzek i przełożyłam kremem, było pyszne 😉
A jak się nie ma piekarnika z termoobiegiem? To w jakiej temp i ile czasu pieczemy?
Dziękuję i pozdrawiam
Czy można dodać mrożone owoce, np borówki, maliny? Wygląda przepysznie.
Można, też tak nieraz robiłam, ale owoce należy wcześniej rozmrozić na sitku.
Czy mogę upiec bezę we wtorek a krem z owocem w piątek i dopiero zwinąć w roladę?
Szczerze powiem, że nie próbowałam ale myślę, że powinno wyjść. Zdarzyło mi się piec beze dzień wcześniej przed przełożeniem jej kremem i było ok.
Zrobiłam , Pyszna, nie słodziłam masy. Moim zdaniem musi być chwile w lodówce, bo od razu po zawinięciu nie da sie jej kroić- beza jest gumowa, po kilku godzinach kroi sie super. POLECAM
Jest przepyszna i rzeczywiście bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam ten przepis!
Jak ja zwinąć skoro beza jest krucha?
Ta beza jest chrupiąca z zewnątrz, ale elastyczna w środku i zwija się bez problemu.
wygląda przepysznie!