Rogaliki serowe z czekoladą


Rogaliki serowe z czekoladą

Kruche, mięciutkie, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne rogaliki wykonane z ciasta na bazie twarogu z nadzieniem czekoladowym.

 

 

Składniki:

200g zmielonego twarogu

100g masła

1 jajko

60g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

300g mąki pszennej

10g proszku do pieczenia

szczypta soli

  • Dodatkowo:

krem czekoladowy do nadziania rogalików

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Ser mieszamy z cukrami i jajkiem, dodajemy ostudzone masło i łączymy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto ***

*** Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła ***

*** Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę kremu czekoladowego ***

*** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia ***

*** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia. Po wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***

*** Z podanych składników wyjdą nam 24 rogaliki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE