Rogaliki serowe z czekoladą
Kruche, mięciutkie, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne rogaliki wykonane z ciasta na bazie twarogu z nadzieniem czekoladowym.
Składniki:
200g zmielonego twarogu
100g masła
1 jajko
60g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
300g mąki pszennej
10g proszku do pieczenia
szczypta soli
- Dodatkowo:
krem czekoladowy do nadziania rogalików
cukier puder do posypania
*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Ser mieszamy z cukrami i jajkiem, dodajemy ostudzone masło i łączymy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto ***
*** Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła ***
*** Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę kremu czekoladowego ***
*** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia ***
*** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia. Po wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***
*** Z podanych składników wyjdą nam 24 rogaliki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ