Tradycyjne faworki
Cieniutkie, kruche i niezwykle smaczne. Bardzo proste w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
4 żółtka
125g gęstej kwaśnej śmietany
300g mąki
1 łyżka spirytusu lub octu
- Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, tak długo, aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza. Zawijamy w folię i odstawiamy na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie z ciasta odcinamy kawałek i bardzo cienko rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski tniemy w poprzek (w kształt przypominający trapez), na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***
*** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki ***
*** Tak przygotowane ciastka rzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron przez kilka minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru ***
*** Faworki wyjmujemy z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem ***
*** Gotowe faworki przekładamy na talerz i od razu możemy jeść ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ