Jogurtowo-czosnkowe kotleciki drobiowe


Jogurtowo-czosnkowe kotleciki drobiowe

Kruche, soczyste i chrupiące kotlety z piersi kurczaka. Bardzo aromatyczne. Ciekawy pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 jajko

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

2 ząbki czosnku

1/4 szklanki mąki

1 szklanka bułki tartej

Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta chilli

olej do smażenia

 

 

 

*** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części ***

*** Każdy kawałek mięsa lekko rozbijamy ***

*** Przygotowujemy marynatę: do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez, jogurt, starty czosnek oraz przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i całość ponownie dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny ***

*** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej ***

*** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano ***

*** Po zdjęciu z patelni mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE