Jogurtowo-czosnkowe kotleciki drobiowe
Kruche, soczyste i chrupiące kotlety z piersi kurczaka. Bardzo aromatyczne. Ciekawy pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam!
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 jajko
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki mąki
1 szklanka bułki tartej
Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta chilli
olej do smażenia
*** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części ***
*** Każdy kawałek mięsa lekko rozbijamy ***
*** Przygotowujemy marynatę: do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez, jogurt, starty czosnek oraz przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i całość ponownie dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny ***
*** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej ***
*** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano ***
*** Po zdjęciu z patelni mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ