Sernik z musem czekoladowo-pierniczkowym
Kremowy i wilgotny sernik na spodzie z herbatników zwieńczony delikatną oraz rozpływającą się w ustach pianką o smaku mlecznej czekolady i pierniczków. Całość dodatkowo subtelnie przełamana kwaskowatymi powidłami śliwkowymi. Przepyszne i bardzo efektowne ciasto, idealne na świąteczny stół!
Składniki:
- Spód ciasta:
ok 200g herbatników
- Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)
6 jajek
130g cukru
szczypta soli
1 mały cukier waniliowy
60g masła
225ml śmietanki kremówki
50g mąki ziemniaczanej
- Mus czekoladowo-pierniczkowy:
2 łyżeczki żelatyny w proszku
50 ml zimnej wody
300g mlecznej czekolady
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
4-5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
- Dodatkowo:
5-6 łyżek powideł śliwkowych
150ml śmietanki kremówki
2-3 pierniczki – do pokruszenia na wierzch
*** Blaszkę o wymiarach 32x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z herbatników ***
*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***
*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***
*** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy ***
*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy mus: w kubeczku umieszczamy żelatynę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia ***
*** Do garnuszka wlewamy 200ml śmietanki i wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę oraz przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Całość studzimy do temperatury pokojowej ***
*** Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno ***
*** Ubitą śmietankę dodajemy partiami do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy ***
*** Sernik wyjmujemy z lodówki i smarujemy z wierzchu powidłami śliwkowymi ***
*** Gotowy mus przekładamy na sernik, wyrównujemy i całość umieszczamy w lodówce na kilka godzin ***
*** Przed podaniem sernik dekorujemy keksami ubitej śmietany i pokruszonymi pierniczkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
To musi być przepyszne
Już zapisuję, w święta upiekę !