Kurczak po seczuańsku


Kurczak po seczuańsku

Pyszne danie o orientalnym smaku. Soczyste mięsko z kurczaka duszone z warzywami w lekko pikantnym i słodkawym sosie. Danie podajemy z ryżem lub makaronem chińskim.

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

2 marchwie

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżki pikantnego ketchupu

1 łyżka miodu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki wody

Przyprawy: sól, pieprz, imbir w proszku, papryka słodka mielona, chilli

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

sezam do posypania

2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ***

*** Marchew obieramy i kroimy w słupki, papryki myjemy i kroimy w paseczki ***

*** Cebulę (u mnie czerwona cebula) kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy ***

*** Mięso przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy i po łyżeczce soli i papryki oraz pół łyżeczki chilli, szczyptę pieprzu i imbiru. Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z każdej strony, aż straci surowy kolor ***

*** Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy ciągle mieszając przez około minutę ***

*** Następnie dodajemy marchew i papryki, smażymy nadal ciągle mieszając przez około 3 minuty ***

*** Do potrawy dodajemy wodę, ketchup i miód, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć ale nadal zachować chrupkość ***

*** Do gotującej się potrawy dodajemy mąkę ziemniaczaną energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Całość doprawiamy solą, chilli i pieprzem do smaku. Podajemy posypane sezamem i siekanym szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Kurczak po seczuańsku