Ziołowe risotto z warzywami i krewetkami
Kremowe, aromatyczne i jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu danie z ryżem, warzywami, świeżymi ziołami i pysznymi krewetkami. Jeżeli nie lubicie krewetek, możecie je pominąć lub zastąpić kurczakiem.
Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto Arborio
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wina
2 szklanki bulionu
2 łyżki masła
300g krewetek (użyłam takich malutkich ale mogą być zwykłe)
1 mała cukinia (lub pół większej)
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki świeżych siekanych ziół typu: bazylia, oregano, tymianek, pietruszka
Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
tarty parmezan do posypania
*** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy suszone zioła prowansalskie, dodajemy kurkumę, paprykę mieloną oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy ***
*** Do garnka wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami ***
*** Następnie do ryżu dodajemy wino i odparowujemy. Wlewamy połowę bulionu i gotujemy, aż ryż wchłonie większość płynu ***
*** Dodajemy drugą część bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut, aż ryż będzie miękki ***
*** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce oleju drobno pokrojoną cukinie oraz paprykę ***
*** Podsmażone warzywa przesuwamy na boki patelni, dokładamy łyżkę masła i krewetki. Całość podsmażamy przez kilka minut ciągle mieszając ***
*** Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła, mieszamy ***
*** Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy ***
*** Risotto podajemy posypane tartym parmezanem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ