Kurczak po węgiersku
Soczyste i aromatyczne mięso drobiowe duszone z warzywami. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczaka po węgiersku możemy podać z ziemniaczkami, ryżem, kaszą lub makaronem.
Składniki:
1 kg części z kurczaka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3-4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów)
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 łyżki posiekanych ziół typu: bazylia, oregano, tymianek itp.
50 ml bulionu
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli, zioła prowansalskie
olej do smażenia
opcjonalnie: 1 łyżka mąki
*** Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy ***
*** Każdy kawałek nacieramy przyprawami i całość odkładamy na minimum 1 godzinę ***
*** Cebulę i czosnek kroimy w plastry ***
*** Pomidory obieramy i kroimy w ćwiartki (poza sezonem możemy użyć pomidorów z puszki) ***
*** Papryki myje y i kroimy w dużą kostkę ***
*** Przyprawione mięso podsmażamy z każdej strony na rumiano ***
*** Następnie dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy, aż cebulka się zeszkli ***
*** Dodajemy pomidory, paprykę i zieleninę ***
*** Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. W tym czasie mięso i warzywa puszczą dużo soku ***
*** Po tym czasie mieszamy, dodajemy bulion i dusimy dalej przez około 20 minut – do miękkości mięsa. Jeżeli chcemy zagęścić powstały sos na końcu gotowania dodajemy mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody (ok 1/4 szklanki). W razie potrzeby potrawę doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ