Rogaliki serowe z czekoladą
Kruche i przepyszne rogaliki z ciasta twarogowego, którego struktura bardzo przypomina francuskie. Są łatwe i szybki do zrobienia, a w smaku…niebo w ustach! Polecam.
Składniki:
250g mielonego twarogu
ok. 250g mąki pszennej
250g masła
1 jajko
czekolada lub krem czekoladowy do nadziania rogalików
opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików
*** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie ***
*** Ciasto dzielimy na cztery części ***
*** Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła. Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy kostkę czekolady lub łyżeczkę kremu czekoladowego ***
*** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło ***
*** Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do zrumienienia ***
*** Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem (ja nie posypałam, gdyż rogaliki były dosyć słodkie od czekolady) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ