Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami bez tłuszczu
Smaczny i kolorowy obiad z piekarnika. Dobrze przyprawione mięso wieprzowe pieczone z warzywami i bez dodatku tłuszczu jest bardzo soczyste i kruche. Świetny obiad dla całej rodziny, który praktycznie robi się sam i to w jednym naczyniu!
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
ok 1 kg ziemniaków
1/3 główki kapusty
1-2 marchewki
opcjonalnie 2-3 gałązki selera naciowego
1 papryka papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)
kilka pieczarek
pół cukinii
pół pęczka natki pietruszki
- Przyprawy:
2-3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżka mieszanki suszonych ziół (np. oregano, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie itp)
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość duże kawałki ***
*** Kawałki mięsa nacieramy przyprawami ***
*** Ziemniaki obieramy, jeżeli są duże to należy je przekroić na połówki lub na ćwiartki, małe mogą pozostać w całości ***
*** Kapustę kroimy w dużą kostkę ***
*** Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nać selera również kroimy w kawałki jeżeli go używamy ***
*** Paprykę kroimy w dużą kostkę ***
*** Pieczarki kroimy w plasterki, a cukinię w grube plastry ***
*** Wszystkie składniki przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia i dodajemy natkę pietruszki. Zawiązujemy końce worka i całość mieszamy. W worku robimy 2-3 dziurki za pomocą wykałaczki lub igły ***
*** Worek umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół ***
*** Pieczemy przez 80 minut, na 15 minut przed końcem pieczenia możemy rozciąć rękaw aby danie z wierzchu się zrumieniło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
jasne że można. też używam crock pot. tylko musisz porcję do pojemności dostosować 🙂
Edka, ja tak gotuję w wolnowarze. bardzo fajnie wychodzi. żeberka też. mam taki sam wolnowar.
a ja mam pytanie, bo używam wolnowara crock pot – mogę ten przepis zrobić w wolnowarze?
I takie dania lubię najbardziej. Wiem już, co będzie u mnie na obiad w najbliższym czasie. Jestem u Ciebie częstym gościem, bardzo mi się tu podoba, a potrawy prezentowane… palce lizać! Pozdrawiam.