Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami – bez tłuszczu


Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami bez tłuszczu

Smaczny i kolorowy obiad z piekarnika. Dobrze przyprawione mięso wieprzowe pieczone z warzywami i bez dodatku tłuszczu jest bardzo soczyste i kruche. Świetny obiad dla całej rodziny, który praktycznie robi się sam i to w jednym naczyniu!

 

 

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

ok 1 kg ziemniaków

1/3 główki kapusty

1-2 marchewki

opcjonalnie 2-3 gałązki selera naciowego

1 papryka papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)

kilka pieczarek

pół cukinii

pół pęczka natki pietruszki

  • Przyprawy:

2-3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

1 łyżka mieszanki suszonych ziół (np. oregano, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie itp)

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość duże kawałki ***

*** Kawałki mięsa nacieramy przyprawami ***

*** Ziemniaki obieramy, jeżeli są duże to należy je przekroić na połówki lub na ćwiartki, małe mogą pozostać w całości ***

*** Kapustę kroimy w dużą kostkę ***

*** Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nać selera również kroimy w kawałki jeżeli go używamy ***

*** Paprykę kroimy w dużą kostkę ***

*** Pieczarki kroimy w plasterki, a cukinię w grube plastry ***

*** Wszystkie składniki przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia i dodajemy natkę pietruszki. Zawiązujemy końce worka i całość mieszamy. W worku robimy 2-3 dziurki za pomocą wykałaczki lub igły ***

*** Worek umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół ***

*** Pieczemy przez 80 minut, na 15 minut przed końcem pieczenia możemy rozciąć rękaw aby danie z wierzchu się zrumieniło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami – bez tłuszczu