Wiejska zupa z klopsikami


Wiejska zupa z klopsikami

Treściwa, syta i aromatyczna zupa z mnóstwem warzyw, pieczarkami, kaszą oraz mięsnymi klopsikami. Pyszny obiad dla całej rodziny!

 

 

Składniki:

1,5 – 2 litra wody lub bulionu warzywnego

1/4 główki kapusty

1-2 ziemniaki

1 marchew

1 kalarepa

30dkg fasolki szparagowej

pół kalafiora

3-4 pieczarki

1 cebula

garść zieleniny typu: pietruszka, koperek, nać selera, lubczyk, itp.

2-3 łyżki kaszy jęczmiennej

sól i pieprz

  • Klopsiki:

350g mielonego mięsa wieprzowego

1 jajko

1 łyżka kaszki manny

sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików

  • Zasmażka

2 łyżki masła

1-2 łyżki mąki

 

 

*** Kapustę kroimy w grubą kostkę ***

*** Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy oraz kroimy w kostkę ***

*** Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki ***

*** Fasolkę szparagową myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki ***

*** Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki ***

*** Zieleninę myjemy i drobno siekamy ***

*** Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy ***

*** Dodajemy kaszę oraz obraną cebulę (w całości) ***

*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką manną oraz przyprawami – do smaku ***

*** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki i obtaczamy je w mące ***

*** Klopsiki wrzucamy do gotującej się zupy,  zmniejszamy ogień i całość gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut ***

*** Następnie przygotowujemy zasmażkę. Masło roztapiamy w małym garnuszku, dodajemy mąkę i zasmażamy przez chwilę ciągle mieszając ***

*** Zasmażkę przekładamy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

KOMENTARZE