Surówka bułgarska


Surówka bułgarska

Smaczny, zdrowy, kolorowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Chrupiąca i bardzo smaczna surówka z kapustą, papryką, marchewką i kremowym sosem jogurtowo miodowym. Palce lizać!

 

 

Składniki:

1/3 główki kapusty

Pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka koperku

1-2 marchwie

pół czerwonej papryki

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

1 łyżeczka miodu

sól, pieprz

 

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Natkę pietruszki oraz koperek drobno siekamy ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki jarzynowej ***

*** Paprykę kroimy w cienkie słupki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy razem ***

*** Jogurt lub śmietanę łączymy z miodem, dodajemy po pół łyżeczki soli i mielonego pieprzu, mieszamy ***

*** Tak powstały sos jogurtowy dodajemy do warzyw, mieszamy ***

*** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze surówkę do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE