Ananaski z cukinii 😉
Słodziutka cukinia w zalewie, bardzo podobna w smaku do ananasa z puszki. Można ją dodawać do ciast, sałatek i deserów. Bardzo smaczna. Polecam!
Składniki:
2 kg cukinii
2,5 szklanki wody
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
0,5 kg cukru
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka kurkumy
*** Cukinie myjemy i obieramy, z większych sztuk wydrążamy gniazda nasienne ***
*** Cukinie kroimy w drobną kostkę ***
*** Wodę z kwaskiem cytrynowym zagotowujemy ***
*** Gorącą wodą zalewamy cukinie i odkładamy na minimum 12 godzin ***
*** W tym czasie cukinia powinna puścić sok ***
*** Następnie zlewamy zalewę ***
*** Do zalewy dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i kurkumę. Całość zagotowujemy i mieszamy ***
*** Do gotującej się zalewy dokładamy cukinię i gotujemy przez około 5 minut często mieszając ***
*** Cukinię wraz z zalewą przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Słoiczki możemy pasteryzować w garnku (około 5-6 minut), w piekarniku lub w zmywarce ***
*Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ
Czy można kwasem cytrynowy zastąpić sokiem z cytryny? Jeśli tak to w jakiej ilości ?
Szczerze mówiąc nie wiem, bo nie próbowałam. Myślę, że można spróbować pokombinować, trzeba użyć tyle cytryn aby cukinia była mocno kwaśna około 3-4 sztuki.
Są przepyszne!
Robie je co roku. Są pyszne. Dodaje je zawsze do serniczka i nie opadają na dno podczas pieczenia. Do sałatki też super. Dzieci zajadają się ananasami i wcale nie wyprowadzam ich z błędu mówiąc, że to cukinia 😉