Naleśniki szpinakowe zapiekane z mozzarellą i warzywami
Ciekawe i bardzo smaczne danie z piekarnika. Chrupiące naleśniczki szpinakowe zapiekane z warzywami i pysznym serkiem mozzarellą. Polecam spróbować!
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
100g szpinaku (świeży lub mrożony)
+ olej do smażenia
- FARSZ:
ok 200g mozzarelli w kulce (w zalewie)
pół czerwonej papryki
pół młodej cukinii
ok 10dkg podsmażonych na maśle pieczarek – w plasterkach
- DODATKOWO:
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ
*** Szpinak myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Jeżeli używamy mrożonego szpinaku to wcześniej go rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody ***
*** Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Do ciasta dodajemy drobno pokrojony szpinak, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni ***
*** Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę ***
*** Z podanych składników wychodzi 6 większych lub 8 mniejszych naleśników – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników ***
*** Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Cukinie myjemy osuszamy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cieniutkie plasterki ***
*** Na każdym naleśniku układamy plasterek cukinii ***
*** Następnie wykładamy kilka pasków czerwonej papryki ***
*** Na paprykę wykładamy kilka plasterków podsmażonych wcześniej pieczarek ***
*** Następnie układamy 2-3 cienkie plasterki mozzarelli ***
*** Naleśniki z farszem składamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym ***
*** Całość posypujemy z wierzchu startym na tarce żółtym serem ***
*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i polane domowym sosem czosnkowy PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ