Malaga – wiśniowe ciasto bez pieczenia
Chrupiący czekoladowy spód, delikatna wiśniowa pianka oraz orzeźwiająca frużelina w pysznej warstwie jogurtowej. Niebo w ustach! Rewelacyjne ciasto, które nie wymaga pieczenia i jest łatwe w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
- Spód ciasta:
230g kremu czekoladowego nutella
150g płatków kukurydzianych
- Pianka wiśniowa:
300g wydrylowanych wiśni
3 łyżki cukru
1 galaretka wiśniwa
400ml śmietanki kremówki
- warstwa jogurtowo- wiśniowa
200g wydrylowanych wiśni + 3 łyżki wody
1 galaretka wiśniowa
350g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki zimnej wody
*** Płatki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”***
*** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***
*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) ***
*** Następnie wykonujemy piankę wiśniową: Wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się. Następnie całość blendujemy na gładki mus. Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno ***
*** Dodajemy partiami zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy ***
*** Masę wiśniową przelewamy na czekoladowy spód i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby stężała ***
*** Po tym czasie przygotowujemy masę jogurtową: Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki wody i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia ***
*** Żelatynę wsypujemy do szklanki, namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut aby napęczniała ***
*** Następnie żelatynę delikatnie podgrzewamy z 1/4 szklanki mleka i dokładnie rozpuszczamy ***
*** Stopniowo dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy ***
*** Warstwę jogurtową wykładamy równomiernie na ciasto ***
*** Na wierzchu wykładamy przygotowaną wcześniej frużelinę wiśniową ***
*** Za pomocą małej łyżeczki mieszamy delikatnie warstwę jogurtową z wiśniami ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby dobrze stężało ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Gdzie w opisie wspomniano wcześniej o przygotowaniu frużeliny
Frużelina to wiśnie w galaretce, które przygotowujemy w ósmym kroku. Jest napisane: „Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki wody i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia”