Dwukolorowa rolada biszkoptowa z malinami
Smaczne i efektowne ciasto z delikatnym kremem malinowym. Palce lizać!
Składniki:
- Ciasto:
5 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki
80ml wody
45ml oleju
3 łyżki kakao
- Krem malinowy:
250g malin
3 łyżki cukru
1 galaretka malinowa
250ml śmietanki kremówki
- Dodatkowo:
150g malin
*** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru ***
*** W osobnej misce miksujemy żółtka jaj z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wodę oraz olej i dokładnie miksujemy ***
*** Do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką ***
*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia ***
*** Do foliowego woreczka przekładamy jasną część ciasta, woreczek zawiązujemy ***
*** W woreczku odcinamy jeden róg i nakładamy ciasto na papier tworząc poprzeczne paski ***
*** Do drugiego woreczka przekładamy ciemne ciasto, związujemy. Odcinamy róg i nakładamy ciasto w przerwy między jasnym ciastem ***
*** Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut – do suchego patyczka ***
*** Zaraz po upieczeniu ciasto przewracamy na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier ***
*** Ciasto przekładamy na czysty papier i zawijamy wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawiamy w takiej formie do całkowitego wystudzenia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy krem malinowy. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się ***
*** Następnie całość blendujemy na gładki mus (można też owoce przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek). Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno ***
*** Dodajemy partiami zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy ***
*** Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając wolne miejsca przy brzegach i układamy rząd malinek ***
*** Roladę delikatnie ale dość ciasto zwijamy ***
*** Zawijamy w papier i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Piękne ciasto. Chce je spróbować zrobić. Tylko nie wiem czy dodawac proszek do pieczenia? Czy bez niego ciasto wyrośnie?
Do tego ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia, ono nie ma bardzo wyrosnąć, żeby dało się ładnie zwinąć.