Słodko-kwaśny sos z cukinii
Aromatyczny, gęsty sos warzywny o pysznym, słodkawo-kwaskowym smaku. Rewelacyjny dodatek do makaronów, pizzy, mięs, kanapek…itp. Sos świetnie smakuje np. wymieszany z kremowym serkiem typu philadelphia i makaronem, takie danie podane na ciepło to świetny pomysł na bardzo szybki obiad.
Składniki:
1,5kg cukinii
1,5kg pomidorów
1 kg czerwonej papryki
1 papryczka chilli
3 cebule
5 ząbków czosnku
500g koncentratu pomidorowego
3 łyżki soli
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10%
*** Cukinię myjemy i kroimy w kostkę lub w krążki (w celu uzyskania intensywniejszego odcienia czerwieni sosu, cukinię możemy obrać ze skórki). Pokrojoną cukinię przekładamy do dużego garnka ***
*** Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki ***
*** Cebulę i czosnek kroimy w średnie kawałki ***
*** Papryki myjemy, kroimy w kostkę i razem z pomidorami, cebulą i czosnkiem dokładamy do garnka z cukinią ***
*** Warzywa zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie całość gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut – do miękkości warzyw ***
*** Całość blendujemy na gładki sos ***
*** Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, ocet oraz mieloną paprykę, mieszamy i gotujemy często mieszając jeszcze przez około 10 minut, żeby sos trochę odparował ***
*** Gotowy sos przekładamy do słoiczków. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***
*Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ
- SAŁATKA WIELOWARZYWNA LATO W SŁOICZKU PRZEPIS TUTAJ
Troche za duzo octu po za tym bardzo smaczne