Wiśniowa fantazja


Wiśniowa fantazja

Wilgotny, kakaowy biszkopt przełożony słodkim i lekko kwaskowym różowiutkim kremem wiśniowym, a wszystko zwieńczone ozdobną polewą czekoladową. Ciasto przepyszne, a do tego bardzo efektowne. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

  • Do nasączenia ciasta:

1/2 szklanki mocnej kawy lub cherry albo brandy

  • Krem wiśniowy:

750g kg wydrylowanych wiśni (świeże lub mrożone)

0,5 litra śmietanki kremówki

6 łyżek cukru

25g (ok 6 łyżeczek) żelatyny

100ml wody

  • Polewa czekoladowa

50g czekolady deserowej +3 łyżki mleka

50g białej czekolady + 3 łyżki mleka

 

 

 

*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***

*** Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników ***

*** Gotowe ciasto przekładamy do foremki (moja blaszka ma wymiary 26×26 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka ***

*** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty ***

*** Biszkopty nasączamy kawą lub alkoholem ***

*** Wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok ***

*** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia ***

*** Wiśnie blendujemy na gładki mus (przed zmiksowaniem kilka wiśni możemy odłożyć do późniejszej ozdoby ciasta). Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące.  Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu z wiśni i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! ***

*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno ***

*** Do ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z wiśni, mieszamy. Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! ***

*** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wylewamy na niego połowę kremu wiśniowego. Całość przykrywamy delikatnie drugim biszkoptem i zalewamy resztą kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę do całkowitego stężenia kremu ***

*** Po tym czasie przygotowujemy polewę. W osobnych garnuszkach rozpuszczamy czekoladę deserową z mlekiem i czekoladę białą z mlekiem, dokładnie mieszamy ***

*** Na cieście rozprowadzamy polewy czekoladowe tworząc nierówne wzorki, a następnie rozmazując je patyczkiem lub wykałaczką ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** Po schłodzeniu kroimy w kostkę, możemy też ozdobić wiśniami i miętą ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE