Wiśniowa fantazja
Wilgotny, kakaowy biszkopt przełożony słodkim i lekko kwaskowym różowiutkim kremem wiśniowym, a wszystko zwieńczone ozdobną polewą czekoladową. Ciasto przepyszne, a do tego bardzo efektowne. Niebo w ustach!
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
- Do nasączenia ciasta:
1/2 szklanki mocnej kawy lub cherry albo brandy
- Krem wiśniowy:
750g kg wydrylowanych wiśni (świeże lub mrożone)
0,5 litra śmietanki kremówki
6 łyżek cukru
25g (ok 6 łyżeczek) żelatyny
100ml wody
- Polewa czekoladowa
50g czekolady deserowej +3 łyżki mleka
50g białej czekolady + 3 łyżki mleka
*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***
*** Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników ***
*** Gotowe ciasto przekładamy do foremki (moja blaszka ma wymiary 26×26 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka ***
*** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty ***
*** Biszkopty nasączamy kawą lub alkoholem ***
*** Wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok ***
*** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia ***
*** Wiśnie blendujemy na gładki mus (przed zmiksowaniem kilka wiśni możemy odłożyć do późniejszej ozdoby ciasta). Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu z wiśni i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! ***
*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno ***
*** Do ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z wiśni, mieszamy. Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! ***
*** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wylewamy na niego połowę kremu wiśniowego. Całość przykrywamy delikatnie drugim biszkoptem i zalewamy resztą kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę do całkowitego stężenia kremu ***
*** Po tym czasie przygotowujemy polewę. W osobnych garnuszkach rozpuszczamy czekoladę deserową z mlekiem i czekoladę białą z mlekiem, dokładnie mieszamy ***
*** Na cieście rozprowadzamy polewy czekoladowe tworząc nierówne wzorki, a następnie rozmazując je patyczkiem lub wykałaczką ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ***
*** Po schłodzeniu kroimy w kostkę, możemy też ozdobić wiśniami i miętą ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ