Rolada żyrafa z owocami
Delikatna rolada biszkoptowa wypełniona śmietankowym kremem z mascarpone oraz sezonowymi owocami. Efektowne ciasto, które rewelacyjnie smakuje i wcale nie jest trudne w wykonaniu. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
5 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki
80ml wody
45ml oleju
4 łyżki kakao
- Krem z owocami:
250ml śmietanki kremówki
250ml serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
ok 300g owoców (u mnie są to: maliny, jagody, porzeczki, brzoskwinie)
*** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru ***
*** W osobnej misce miksujemy żółtka jaj z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wodę oraz olej i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Do foliowego woreczka przekładamy 6 łyżek ciasta, woreczek zawiązujemy, odcinamy jeden róg i nakładamy kontury na papier. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy przez chwilę ***
*** W międzyczasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ***
*** Ciemne ciasto wykładamy na podpieczone kontury i delikatnie wyrównujemy ***
*** Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 13 – 15 minut – do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto przewracamy na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier ***
*** Ciasto przekładamy na czysty papier wzorem do dołu i zawijamy wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawiamy w takiej formie do całkowitego wystudzenia ***
*** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder do smaku, dokładnie mieszamy ***
*** Owoce myjemy i osuszamy ***
*** Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem śmietankowym zostawiając wolne miejsca przy brzegach i układamy owoce ***
*** Roladę delikatnie ale dość ciasto zwijamy ***
*** Zawijamy w papier i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Wypróbowałam, smak super. Wygląd zachwyca. Na pewno lepiej by mi wyszła gdybym była bardziej wprawiona w zwijaniu takich rzeczy, chyba za dużo nałożyłam kremu, bo na samym końcu połowa mi wyleciała 😀
Przepis mimo wszystko udany, polecam 🙂
Pięknie wygląda i na pewno też tak smakuje