Kotlety schabowe w panierce jogurtowej
Ciekawy pomysł na inną niż zwykle panierkę do kotleta. Dodatek jogurtu i musztardy oraz moczenie mięsa w mleku powodują, że staje się ono bardzo kruche i delikatne, a panierka jest chrupiąca i pięknie rumiana.
Składniki:
ok 0,5 kg schabu
sól i pieprz
1 cebula
1 szklanka mleka
1 jajko
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1 szklanka mąki
1 szklanka bułki tartej
olej lub smalec do smażenia
*** Mięso tniemy na plastry i rozbijamy ***
*** Rozbity schab przekładamy do miski, obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą i zalewamy mlekiem. Całość odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc ***
*** Po tym czasie mięso wyjmujemy z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem ***
*** Do miseczki wbijamy jajko oraz przekładamy jogurt i musztardę
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem w cieście jogurtowym, a następnie w bułce tartej ***
*** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ