Kotlety schabowe w panierce jogurtowej


Kotlety schabowe w panierce jogurtowej

Ciekawy pomysł na inną niż zwykle panierkę do kotleta. Dodatek jogurtu i musztardy oraz moczenie mięsa w mleku powodują, że staje się ono bardzo kruche i delikatne, a panierka jest chrupiąca i pięknie rumiana.

 

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg schabu

sól i pieprz

1 cebula

1 szklanka mleka

1 jajko

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

1 szklanka mąki

1 szklanka bułki tartej

olej lub smalec do smażenia

 

 

 

*** Mięso tniemy na plastry i rozbijamy ***

*** Rozbity schab przekładamy do miski, obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą i zalewamy mlekiem. Całość odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc ***

*** Po tym czasie mięso wyjmujemy z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem ***

*** Do miseczki wbijamy jajko oraz przekładamy jogurt i musztardę

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem w cieście jogurtowym, a następnie w bułce tartej ***

*** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE