Bigos z młodej kapusty z klopsikami
Pyszny, szybki i prosty letni obiad. Małe klopsiki wieprzowe duszone w młodej kapuście z pieczarkami i aromatycznym sosem pomidorowym. Palce lizać!
Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tatej
1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra
olej do smażenia
1 łyżka masła
1 mała młoda kapusta lub pół większej
1 cebula
10 dkg pieczarek
1 marchewka
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1/3 szklanki bulionu lub rosołu
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
świeże lub suszone zioła do posypania dania
*** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku ***
*** Kapustę kroimy w kostkę ***
*** Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki, które następnie obtaczamy w mące ***
*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiano ***
*** Klopsiki przekładamy na talerz, a na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz pocięte w plastry pieczarki ***
*** Następnie dokładamy startą na tarce marchew, mieszamy i jeszcze przez chwilę podsmażamy ***
*** Dodajemy pokrojoną kapustę oraz liść laurowy i ziele angielskie, mieszamy, podsmażamy przez chwilę i zalewamy bulionem ***
*** Dodajemy podsmażone klopsiki, mieszamy ***
*** Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając ***
*** Po tym czasie do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***
*** W razie potrzeby potrawę doprawiamy jeszcze do smaku. Przed podaniem całość posypujemy świeżymi lub suszonymi ziołami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ