Bigos z młodej kapusty z klopsikami


Bigos z młodej kapusty z klopsikami

Pyszny, szybki i prosty letni obiad. Małe klopsiki wieprzowe duszone w młodej kapuście z pieczarkami i aromatycznym sosem pomidorowym. Palce lizać!

 

 

Składniki:

500g mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

3 łyżki bułki tatej

1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra

olej do smażenia

1 łyżka masła

1 mała młoda kapusta lub pół większej

1 cebula

10 dkg pieczarek

1 marchewka

1 liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

1/3 szklanki bulionu lub rosołu

1/2 szklanki przecieru pomidorowego

świeże lub suszone zioła do posypania dania

 

 

 

*** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku ***

*** Kapustę kroimy w kostkę ***

*** Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiano ***

*** Klopsiki przekładamy na talerz, a na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz pocięte w plastry pieczarki ***

*** Następnie dokładamy startą na tarce marchew, mieszamy i jeszcze przez chwilę podsmażamy ***

*** Dodajemy pokrojoną kapustę oraz liść laurowy i ziele angielskie, mieszamy, podsmażamy przez chwilę i zalewamy bulionem ***

*** Dodajemy podsmażone klopsiki, mieszamy ***

*** Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając ***

*** Po tym czasie do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***

*** W razie potrzeby potrawę doprawiamy jeszcze do smaku. Przed podaniem całość posypujemy świeżymi lub suszonymi ziołami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE