Chicken Sticks
Delikatne, mięciutkie i soczyste mięsko z kurczaka w przepysznej, ekstra chrupiącej panierce. Palce lizać!
Składniki:
2 filety z kurczaka
- Ciasto:
150g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki mąki
Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli
- Panierka:
ok 2 szklanki płatków kukurydzianych
- Dodatkowo:
ok 1,5 – 2 szklanki oleju
ulubione sosy do podania
*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe paski ***
***Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt, mąkę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Mięso z kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki ***
*** Płatki kukurydziane wsypujemy do mocnego woreczka foliowego ***
*** Za pomocą tłuczka do mięsa rozgniatamy płatki na drobne kawałki ***
*** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w rozgniecionych płatkach ***
*** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano ***
*** Po usmażeniu mięso wykładamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami ( u mnie ketchup i sos czosnkowy) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ