Chicken Sticks


Chicken Sticks

Delikatne, mięciutkie i soczyste mięsko z kurczaka w przepysznej, ekstra chrupiącej panierce. Palce lizać!

 

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

  • Ciasto:

150g jogurtu naturalnego

2 jajka

2 łyżki mąki

Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli

  • Panierka:

ok 2 szklanki płatków kukurydzianych

  • Dodatkowo:

ok 1,5 – 2 szklanki oleju

ulubione sosy do podania

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe paski ***

***Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt, mąkę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Mięso z kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki ***

*** Płatki kukurydziane wsypujemy do mocnego woreczka foliowego ***

*** Za pomocą tłuczka do mięsa rozgniatamy płatki na drobne kawałki ***

*** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w rozgniecionych płatkach ***

*** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano ***

*** Po usmażeniu mięso wykładamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami ( u mnie ketchup i sos czosnkowy) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE