Fileciki z kurczaka w kremowym sosie porowym
Kruche i soczyste mięso z piersi kurczaka, zanurzone w kremowym sosie śmietanowo-porowym to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Polecam!
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 niewielki por
200 ml bulionu warzywnego lub rosołu
100ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki
olej do smażenia
2 łyżki posiekanego koperku
Przyprawy: sól, pieprz
*** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z dwóch stron, do zrumienienia ***
*** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w plasterki por, przez około 2 minuty, ciągle mieszając ***
*** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, dokładamy mięso i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu ***
*** Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru z patelni i całość przelewamy do mięsa. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy, do momentu, aż sos zgęstnieje ***
*** Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem ***
*** Potrawę podałam z duszonymi ziemniaczkami i tartymi, gotowanymi buraczkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Pycha 🙂 A takie proste !
zrobione, pyszne danie 🙂