Kotlety schabowe w cieście czosnkowym


Kotlety schabowe w cieście czosnkowym

Te kotlety wyglądają na pierwszy rzut oka jak zwykłe, tradycyjne schabowe, jednak w tym przypadku przed panierowaniem mięso jest marynowane w cieście czosnkowym. Marynata sprawia, że mięso jest mięciutkie, soczyste i smakuje rewelacyjnie. Polecam spróbować!

 

 

Składniki:

0,5 kg schabu

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

  • Marynata:

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 ząbki przeciśniętego czosnku

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka ketchupu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu

 

 

 

 

*** Wszystkie składniki marynaty przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ***

*** Mięso kroimy na plastry i rozbijamy ***

*** Każdy plaster mięsa obtaczamy w cieście i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (można zostawić nawet na całą noc) ***

*** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***

*** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Kotlety schabowe w cieście czosnkowym

  • Monika Natalia Stankowska

    Jestem zaprawioną w boju kuchenką, gotuje ponad 30 lat ale jeżeli przepis czytają osoby młode tudzież laicy, to zabrakło, że kotlety z marynaty trzeba po wyjęciu i otrzepaniu z nadmiaru opanierowac w bułce tartej. Przepis wygląda super. Spróbuję!

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Kotlety po wyjęciu z ciasta obtaczamy w bułce tartej tak jak jest to napisane w przepisie i nie otrzepujemy ich wcześniej z ciasta tylko od razu panierujemy.