Kotlety schabowe w cieście czosnkowym
Te kotlety wyglądają na pierwszy rzut oka jak zwykłe, tradycyjne schabowe, jednak w tym przypadku przed panierowaniem mięso jest marynowane w cieście czosnkowym. Marynata sprawia, że mięso jest mięciutkie, soczyste i smakuje rewelacyjnie. Polecam spróbować!
Składniki:
0,5 kg schabu
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
- Marynata:
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 ząbki przeciśniętego czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka ketchupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu
*** Wszystkie składniki marynaty przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ***
*** Mięso kroimy na plastry i rozbijamy ***
*** Każdy plaster mięsa obtaczamy w cieście i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (można zostawić nawet na całą noc) ***
*** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***
*** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Jestem zaprawioną w boju kuchenką, gotuje ponad 30 lat ale jeżeli przepis czytają osoby młode tudzież laicy, to zabrakło, że kotlety z marynaty trzeba po wyjęciu i otrzepaniu z nadmiaru opanierowac w bułce tartej. Przepis wygląda super. Spróbuję!
Kotlety po wyjęciu z ciasta obtaczamy w bułce tartej tak jak jest to napisane w przepisie i nie otrzepujemy ich wcześniej z ciasta tylko od razu panierujemy.