Piankowiec bezowy z malinami
Lekka jak piórko bezowa pianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! Ciasto jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków lub faworków 😉 Polecam!
Składniki:
- Spód:
100g zimnego masła
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
- Frużelina malinowa:
0,5kg malin (mogą być mrożone)
50g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Pianka bezowa:
7 białek
7 łyżek drobnego cukru
*** Wykonujemy spód: wszystkie składniki zagniatamy razem ***
*** Ciastem wykładamy spód tortownicy (moja ma średnicę 22 cm), tworząc mały rant po bokach. Ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny ***
*** Po tym czasie spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175’C przez około 25 minut – do zrumienienia. Studzimy ***
*** W międzyczasie przygotowujemy frużelinę: maliny zasypujemy cukrem (jeżeli używamy mrożonych to wcześniej je rozmrażamy) i gotujemy, aż płyn odparuje i powstanie gęsty dżem. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** Frużelinę wykładamy na podpieczony spód ciasta ***
*** Przygotowujemy bezową piankę: białka ubijamy na sztywno (uważając aby ich nie przebić – ubijamy tyko do momentu, aż piana zrobi się sztywna), następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej miksujemy – do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca ***
*** Pianę wykładamy równomiernie na spód z frużeliną ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 12 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto (nie otwierając drzwiczek) przez kolejne 12 minut . Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA KLIKNIJ TUTAJ
- KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ
Witam, jak przechowywać to ciasto?
Witam, ja przechowywałam w lodówce. Pozdrawiam 😉