Strogonow wołowy z papryką


Strogonow wołowy z papryką

Boeuf Strogonow to pyszny i aromatyczny gulasz jednogarnkowy z wołowiny i warzyw. Oryginalnie to danie przygotowuje się z polędwicy wołowej, jednak z uwagi na jej wysoką cenę często jest ona zamieniana innym kawałkiem mięsa. Można spotkać wiele wersji Strogonowa – od drobiowego po wieprzowego, aż do wołowego i to właśnie ten ostatni jest najbliższy klasycznej wersji. Ale to już co kto lubi, najważniejsze żeby nam smakowało!

 

 

Składniki:

0,5 kg  wołowiny

1 cebula

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

2 średnie ogórki kiszone

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

1/3 szklanki mąki

2 szklanki wody

1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Przyprawy: sól, ostra papryka, 3 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy

olej do smażenia

 

 

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paski ***

*** Każdy kawałek wołowiny obtaczamy w mące ***

*** Mięso smażymy partiami na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, z dwóch stron na rumiano ***

*** Gdy usmażymy już całe mięso, na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę oraz czosnek. Następnie dokładamy ponownie wołowinę i całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy . Potrawę dusimy na niewielkim ogniu przez 1 godzinę, co jakiś czas mieszając ***

*** Papryki oraz ogórki kroimy w paseczki ***

*** Pokrojone warzywa dodajemy do potrawy, mieszamy. Dodajemy również wino oraz sos sojowy (dla koloru). Całość dusimy jeszcze przez około 30 minut ***

*** Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką ***

*** Strogonow w smaku powinien być lekko ostry i lekko pikantny. Podajemy z pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Strogonow wołowy z papryką