Sernik na białkach
Puszysty, delikatny i bardzo smaczny sernik, do którego przygotowania nie używamy całych jaj a wyłącznie białka. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po wypieku pączków czy faworków.
Inne przepisy na wykorzystanie białek znajdziecie TUTAJ (klik) . Zapraszam!
Składniki
- Ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
250g masła lub margaryny
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
1 kg sera mielonego z wiaderka
12 białek
300g cukru
200g masła
6 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
- Dodatkowo:
lukier lub cukier puder – na wierzch ciasta
*** Przygotowujemy wszystkie składniki na kruche ciasto (masło kroimy w kostkę) i zagniatamy je razem. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta umieszczamy w woreczku foliowym i wkładamy do zamrażalki. Drugą cześć wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm) ***
*** Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę ***
*** Do sera dodajemy resztę cukru, rozpuszczone i wystudzone masło, cukier waniliowy, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Masę serową dodajemy do piany z białek i mieszamy delikatnie łyżką ***
*** Masę serową wylewamy na kakaowy spód i wyrównujemy powierzchnię ***
*** Na masę srową ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***
*** Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180’C – bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku na 60 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem ***
*** Moje ciasto polałam lukrem, który przygotowałam następująco: pół szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki – tak aby powstała gęsta lejąca konsystencja ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA KLIKNIJ TUTAJ
Super przepis