Puszysty sernik na białkach


Sernik na białkach

Puszysty, delikatny i bardzo smaczny sernik, do którego przygotowania nie używamy całych jaj a wyłącznie białka. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po wypieku pączków czy faworków.

Inne przepisy na wykorzystanie białek znajdziecie TUTAJ (klik) . Zapraszam!

 

 

Składniki

  • Ciasto:

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

250g masła lub margaryny

2 żółtka

4 łyżki cukru pudru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • Masa serowa:

1 kg sera mielonego z wiaderka

12 białek

300g cukru

200g masła

6 łyżek kwaśnej śmietany

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki cukru waniliowego

  • Dodatkowo:

lukier lub cukier puder – na wierzch ciasta

 

 

*** Przygotowujemy wszystkie składniki na kruche ciasto (masło kroimy w kostkę) i zagniatamy je razem. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta umieszczamy w woreczku foliowym i wkładamy do zamrażalki. Drugą cześć wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm) ***

*** Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę ***

*** Do sera dodajemy resztę cukru, rozpuszczone i wystudzone masło, cukier waniliowy, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Masę serową dodajemy do piany z białek i mieszamy delikatnie łyżką ***

*** Masę serową wylewamy na kakaowy spód i wyrównujemy powierzchnię ***

*** Na masę srową ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***

*** Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180’C – bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku na 60 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem ***

*** Moje ciasto polałam lukrem, który przygotowałam następująco: pół szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki – tak aby powstała gęsta lejąca konsystencja ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam także:


KOMENTARZE

Komentarz do “Puszysty sernik na białkach