Mini gniazdka hiszpańskie


Mini gniazdka hiszpańskie

Mięciutkie, lekko chrupiące i długo zachowujące świeżość pączusie z ciasta parzonego. Idealne do kawki…mmm 😉 Samo ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co prawda chwilkę trzeba poczekać aby ostygło, no i same wyciskanie też chwilkę zajmuje, ale pieczenie to już idzie raz dwa i zaraz możemy zajadać się przepysznymi gniazdkami. Polecam!

 

 

Składniki:

250ml wody

100g masła

szczypta soli

200g mąki pszennej

4 jajka

  • Dodatkowo:

olej lub smalec do smażenia

lukier (cukier puder + gorąca woda)

 

 

*** W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż masło się całkowicie roztopi ***

*** Następnie do garnuszka wsypujemy całą mąkę (przesianą) i mieszamy energicznie cały czas gotując, do momentu, aż składniki całkowicie się połączą a ciasto zacznie odchodzić od ścianek ***

*** Wyrobione ciasto odkładamy do wystudzenia. Następnie ciasto miksujemy i dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając ***

*** Na blacie wykładamy arkusz papieru do pieczenia i smarujemy go cienką warstwą oleju ***

*** Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka tylką w kształcie gwiazdki na przygotowany papier do pieczenia (Jeżeli nie posiadamy rękawa i tylki możemy ciasto umieścić w „mocnym” woreczku foliowym, odciąć końcówkę i w ten sposób wyciskać kółeczka) ***

*** Papier tniemy nożyczkami na kwadraciki (tak aby na każdym papierowym kwadraciku znajdował się jeden pączek) ***

*** W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy jeden pączek kładziemy papierem do góry na rozgrzanym oleju (lub smalcu). Po chwili papierki zaczną się odklejać, więc wyjmujemy je z garnka ***

*** Gniazdka smażymy po około 3 minuty z każdej strony – na złoty kolor ***

*** Po wyjęciu z garnka pączki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone gniazdka lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE