Sałatka nicejska z indykiem – FIT PRZEPIS
Bardzo smaczna, zdrowa i niskokaloryczna sałatka z pieczonym indykiem, jajkami, warzywami i lekkim sosem. Porcja sałatki zawiera jedynie około 350 kalorii (przepis jest na dwie porcje), więc może stanowić pyszne i dietetyczne śniadanie lub kolacje, a nawet obiad w pracy. Polecam!
Składniki na 2 porcje sałatki:
2 garści mieszanki sałat
3 jajka
100g fasolki szparagowej (może być mrożona)
200g pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebulka
garść czarnych oliwek
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- Mięso:
200 g filetu z indyka (u mnie polędwiczki)
Przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, szczypta pieprzu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo: foliowy rękaw do pieczenia
- Sos:
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz – po szczypcie
*** Filet z indyka myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz ziołami. Następnie obsypujemy resztą przypraw oraz przeciśniętym lub drobno pokrojonym czosnkiem. Mięso wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy lub zawiązujemy. Na samej górze możemy zrobić małą dziurkę za pomocą wykałaczki, co uchroni przed pęknięciem woreczka w piekarniku (Ja upiekłam większą porcję mięsa, gdyż resztę indyka zużyłam na kanapki 😉 ***
*** Woreczek przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostawiamy jeszcze na około 5 minut w woreczku, następnie przecinamy rękaw, mięso polewamy powstałym sosem i odkładamy do wystygnięcia ***
*** Na dużym talerzu wykładamy sałatę ***
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na sałacie dookoła talerza ***
*** Fasolkę gotujemy do miękkości, studzimy i wykładamy na talerz ***
*** Pomiędzy jajkami oraz na środku talerza układamy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz piórka czerwonej cebulki ***
*** Na środku talerza wykładamy pokrojonego w plastry upieczonego indyka ***
*** Całość posypujemy pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami ***
*** W małej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu: jogurt, musztardę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz ***
*** Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i posypujemy z wierzchu zieloną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- FIT SAŁATKA Z ŁOSOSIEM – 250 KALORII PRZEPIS TUTAJ
- DIETETYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ
- NISKOKALORYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I JAJKIEM PRZEPIS TUTAJ
- FIT ZUPA KREM BROKUŁOWA PRZEPIS TUTAJ