Zapiekane faszerowane naleśniczki


Zapiekane faszerowane naleśniczki

Nie da się ukryć, że jestem wielką fanką zapiekanych naleśników, czego z resztą nie trudno się domyślić obserwując ilość przepisów na nie zamieszczonych na moim blogu. Dziś podsyłam pomysł na naleśniczki faszerowane szynką, warzywami oraz serem camembert. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

ok 5-6 naleśników PRZEPIS TUTAJ

10dkg szynki w plasterkach

1 mała cukinia

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)

1 serek camembert

kilka listków bazylii

olej do smażenia

5dkg żółtego sera

pół szklanki sosu/przecieru pomidorowego

2 łyżki posiekanej pietruszki

 

 

*** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki ***

*** Cukinię tniemy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju – po minucie z każdej strony ***

*** Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Ser camembert również kroimy w paski ***

*** Na każdym naleśniku układamy plasterek szynki oraz kilka plasterków sera camembert ***

*** Na serze układamy porcję pokrojonej w paseczki papryki oraz kilka listków bazylii ***

*** Na wierzch układamy kilka plasterków podsmażonej wcześniej cukinii ***

*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu ***

*** Zwinięte naleśniki polewamy sosem pomidorowym ***

*** Całość posypujemy resztą startego żółtego sera ***

*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy na ciepło posypane posiekaną pietruszką ***

*** Do naleśników polecam podać domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE