Zapiekane faszerowane naleśniczki
Nie da się ukryć, że jestem wielką fanką zapiekanych naleśników, czego z resztą nie trudno się domyślić obserwując ilość przepisów na nie zamieszczonych na moim blogu. Dziś podsyłam pomysł na naleśniczki faszerowane szynką, warzywami oraz serem camembert. Coś pysznego!
Składniki:
ok 5-6 naleśników PRZEPIS TUTAJ
10dkg szynki w plasterkach
1 mała cukinia
1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
1 serek camembert
kilka listków bazylii
olej do smażenia
5dkg żółtego sera
pół szklanki sosu/przecieru pomidorowego
2 łyżki posiekanej pietruszki
*** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki ***
*** Cukinię tniemy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju – po minucie z każdej strony ***
*** Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Ser camembert również kroimy w paski ***
*** Na każdym naleśniku układamy plasterek szynki oraz kilka plasterków sera camembert ***
*** Na serze układamy porcję pokrojonej w paseczki papryki oraz kilka listków bazylii ***
*** Na wierzch układamy kilka plasterków podsmażonej wcześniej cukinii ***
*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu ***
*** Zwinięte naleśniki polewamy sosem pomidorowym ***
*** Całość posypujemy resztą startego żółtego sera ***
*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy na ciepło posypane posiekaną pietruszką ***
*** Do naleśników polecam podać domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***