Kapucynek
Bardzo smaczne i bardzo efektowne ciasto nie wymagające pieczenia 🙂 Polecam!
Składniki:
Herbatniki kakaowe – ok 25 sztuk
ptasie mleczko – ok 22 sztuki
- Masa orzechowo-czekoladowa:
150g schłodzonego serka kremowego typu philadelphia
200g nutelli w temperaturze pokojowej
150g schłodzonej śmietanki kremówki
2 łyżki żelatyny
30ml wrzątku
ok 50g orzechów laskowych
- Masa śmietankowa:
2 opakowania „Śnieżki”
400ml mleka
2 przezroczyste galaretki
2 szklanki wrzątku
- Polewa czekoladowa:
1 czekolada deserowa + ok 10 łyżek mleka
1/2 białej czekolady + ok 5 łyżki mleka
*** Dno foremki (moja ma wymiary 22 x 22 cm) wykładamy herbatnikami ***
*** Przygotowujemy masę czekoladowo-orzechową: żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy ***
*** Kremowy serek miksujemy z nutellą, do momentu, aż składniki całkowicie się połączą ***
*** Orzechy drobno siekamy ***
*** Do masy czekoladowej dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i całość wykładamy na spód z herbatników ***
*** Na masie układamy w rzędach ptasie mleczko rogiem do dołu, jedno za drugim. Całość wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy masę śmietankową: galaretki rozpuszczamy we wrzątku (2 szklanki) i odstawiamy do wystudzenia ***
*** Gdy galaretki wystygną i zaczną tężeć ubijamy śnieżki z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śmietany dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy ***
*** Masę delikatnie wylewamy na ptasie mleczko ***
*** Na masie układamy warstwę herbatników ***
*** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki ***
*** Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z mlekiem. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek ***
*** Za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak. Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ