Kapucynek – ciasto bez pieczenia


Kapucynek

Bardzo smaczne i bardzo efektowne ciasto nie wymagające pieczenia 🙂 Polecam!

 

 

Składniki:

Herbatniki kakaowe – ok 25 sztuk

ptasie mleczko – ok 22 sztuki

  • Masa orzechowo-czekoladowa:

150g schłodzonego serka kremowego typu philadelphia

200g nutelli w temperaturze pokojowej

150g schłodzonej śmietanki kremówki

2 łyżki żelatyny

30ml wrzątku

ok 50g orzechów laskowych

  • Masa śmietankowa:

2 opakowania „Śnieżki”

400ml mleka

2 przezroczyste galaretki

2 szklanki wrzątku

  • Polewa czekoladowa:

1 czekolada deserowa + ok 10 łyżek mleka

1/2 białej czekolady + ok 5 łyżki mleka

 

 

 

*** Dno foremki (moja ma wymiary 22 x 22 cm) wykładamy herbatnikami ***

*** Przygotowujemy masę czekoladowo-orzechową: żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.  Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy ***

*** Kremowy serek miksujemy z nutellą, do momentu, aż składniki całkowicie się połączą ***

*** Orzechy drobno siekamy ***

*** Do masy czekoladowej dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i całość wykładamy na spód z herbatników ***

*** Na masie układamy w rzędach ptasie mleczko rogiem do dołu, jedno za drugim. Całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy masę śmietankową: galaretki rozpuszczamy we wrzątku (2 szklanki) i odstawiamy do wystudzenia ***

*** Gdy galaretki wystygną i zaczną tężeć ubijamy śnieżki z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śmietany dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy ***

*** Masę delikatnie wylewamy na ptasie mleczko ***

*** Na masie układamy warstwę herbatników ***

*** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki ***

*** Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z mlekiem. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek ***

*** Za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak. Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE