Rolada serowa z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami
Pyszna przystawka, którą można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a wcale nie jest trudna w wykonaniu. Polecam!
Składniki:
- Ciasto serowe:
3 jajka
30dkg żółtego sera ( użyłam sera gouda )
3 łyżki majonezu
- Farsz mięsny:
0,5kg filetów z kurczaka
przyprawa do kurczaka
olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia
- Farsz pieczarkowy:
350g pieczarek
1 cebula
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
1 słoiczek suszonych pomidorów
*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy ***
*** Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki ***
*** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** DO sera dodajemy jajka (3 sztuki) oraz majonez i dokładnie mieszamy ***
*** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia ***
*** Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier. Następnie na ciasto serowe wykładamy przyprawione wcześniej filety – dość ciasno ***
*** Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy ***
*** Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy na kawałki i układamy na farszu pieczarkowym ***
*** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę ***
*** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 35 minut ***
*** Po tym czasie roladę wyjmujemy z pieca i odkładamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy papier i kroimy roladę ***
*** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno jako przystawkę (u mnie w formie przystawki podana z razem z pieczenią schabową na którą PRZEPIS TUTAJ ) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Pyszna i bardzo efektowna rolada, smakowała wszystkim
Mega pycha!
Robiłam i bardzo z polecam !
Wszystkim smakowało, jest na prawdę pyszna 🙂