Twarogowe rogaliki z marmoladą
Delikatne, bardzo kruche rogaliki z ciasta serowego, którego struktura przypomina warstwowe ciasto francuskie. Do ich przygotowania nie używamy w ogóle cukru. Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem, jednak dzięki słodkiemu nadzieniu nie jest to konieczne.
Składniki:
250g mielonego twarogu
ok. 250g mąki pszennej
250g masła
1 jajko
ulubiona marmolada, powidła lub dżem
opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików
*** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie ***
*** Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła ***
*** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady ***
*** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło ***
*** Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do zrumienienia ***
*** Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem (ja nie posypałam, gdyż rogaliki były dosyć słodkie od marmolady) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
- ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ
- MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
A jaki środek spulchniający?Jak to urośnie?
Nie dodajemy żadnego środka spulchniającego, nie potrzeba. Ciasto po upieczeniu ma strukturę trochę przypominającą ciasto francuskie, trochę rośnie podczas pieczenia.
wspaniałe 🙂