Pieczony filet z indyka
Mega soczysta, krucha i bardzo aromatyczna – domowa wędlina z indyka, która wprost rozpływa się w ustach. Tak przygotowane mięsko można jeść zarówno na kanapkach, jak i na gorąco do obiadu. Jest pyszne!
Składniki:
ok. 650g – 700g piersi z indyka
3 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki oleju
*** W blenderze miksujemy czosnek, przecier pomidorowy, paprykę, sól, pieprz oraz olej ***
*** Przygotowaną mieszanką nacieramy filet z indyka i całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny ***
*** Filet z indyka wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw szczelnie zamykamy, a na górze robimy małą dziurkę za pomocą wykałaczki lub igły ***
*** Mięso zawinięte w folii umieszczamy w żaroodpornym naczyniu ***
*** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę. Następnie wyjmujemy z piekarnika i mięso zostawiamy zawinięte w folii do czasu całkowitego wystudzenia. W tym czasie soki zostaną wchłonięte w wędlinę, więc mięso zostanie soczyste ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ
- DOMOWA KIEŁBASA SŁOIKOWA PRZEPIS TUTAJ
- DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ