Ryba pieczona z warzywami
Smacznie, zdrowo, kolorowo! Dziś polecam soczystą i aromatyczną rybkę z cytrynową nutką, pieczoną w towarzystwie smakowitych warzyw.
Składniki:
ok 5 filetów rybnych (może to być dorsz, mintaj, morszczuk, miruna…itp.)
1 opakowanie mrożonki warzywnej
5 dkg masła
1/2 cytryny
Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły)
opcjonalnie świeże zioła
*** Filety rybne myjemy osuszamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Rybę przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym ( zamiennie można użyć zwykłego pieprzu i skropić rybę delikatnie cytryną ) ***
*** Na filetach układamy wiórki zimnego masła. Wokół ryby rozsypujemy mrożone warzywa ***
*** Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez około 20 minut ***
*** Po upieczeniu na filetach układamy cienkie plasterki cytryny. Przed podaniem danie możemy posypać posiekanymi świeżymi ziołami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ
- PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM PRZEPIS TUTAJ
- OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ