Galaretkowiec na chrupiącym, czekoladowym spodzie


Galaretkowiec na chrupiącym, czekoladowym spodzie

Sernik na zimno z kolorowymi galaretkami i przepysznym, chrupiącym spodem z nutelli i sucharków. Ciasto szybko się robi i jest bardzo proste w wykonaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

4 serki homogenizowane po 200g

2 galaretki bezbarwne (lub cytrynowe)

3 kolorowe galaretki ( u mnie niebieska, czerwona i pomarańczowa)

150 gram sucharków

300 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli)

 

 

 

*** Kolorowe galaretki rozpuszczamy osobno, każdą w szklance gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aby galaretki całkowicie się rozpuściły i odstawiamy do stężenia ( po wystudzeniu galaretki możemy włożyć do lodówki aby szybciej stężały) ***

*** Bezbarwne galaretki (lub cytrynowe) rozpuszczamy dokładnie w dwóch szklankach gorącej wody, studzimy ***

*** Po całkowitym wystudzeniu, bezbarwne galaretki miksujemy z serkami homogenizowanymi ***

*** Kolorowe galaretki po całkowitym stężeniu kroimy w kostkę (najlepiej pokroić je na talerzu) ***

*** Za pomocą łyżki wyjmujemy kolorowe kostki galaretek i przekładamy je do foremki, tortownicy lub dużej szklanej miski wysmarowanej delikatnie olejem***

*** Całość zalewamy masą serową i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę ***

*** Sucharki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”. Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***

*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na cieście galaretkowo-serowym***

*** Całość wkładamy do lodówki. Gdy ciasto całkowicie stężeje, foremkę przykrywamy dużym płaskim talerzem, odwracamy i wyciągamy ciasto. Jeżeli byłby problem z wyjęciem ciasta, można formę na chwileczkę włożyć do ciepłej wody ***

*** Ciasto przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 


KOMENTARZE

5 komentarzy do “Galaretkowiec na chrupiącym, czekoladowym spodzie

  • Anonim

    Zrobiłam i wyszło przepyszne:) Gorąco polecam! zamiast serków homogenizowanych użyłam zwykłego białego sera, zmiksowanego w thermomixie z dodatkiem cukru pudru….tylko spód ciasta (nutella z sucharkami) nie przykleiła się do całości….odpadała…dlaczego?

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Witam, użyłam naturalnych serków homogenizowanych, serek waniliowy z pewnością trochę zmieni smak i kolor ciasta.

  • Kasia

    Witam, chciałabym zrobić takie ciasto ale w mniejszej ilości – w tortownicy o wymiarach 18cm średnica i 8cm wysokość. Moje pytanie jakie wtedy proporcje dać? Chodzi głównie o ilość serków i sucharów z nutellą bo galaretki pewnie też zrobię 3 tylko mniej przełożę (a reszta do zjedzenia ;D). Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Witam, przepis jest na foremkę o pojemności ok 2 litrów. Proszę sprawdzić pojemność swojej foremki (przeliczyć lub nalać wody) i w razie potrzeby odpowiednio zmienić proporcje składników.