Gołąbkowa patelnia – pyszne danie jednogarnkowe!


Gołąbkowa patelnia

Prosty i pyszny obiad jednogarnkowy, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom gołąbków. Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym z kapustą oraz ziemniaczkami to wyśmienite i szybkie w przygotowaniu danie, którym spokojnie naje się cała rodzina. Polecam!

 

 

Składniki:

50 dkg mięsa mielonego wieprzowego

1/2 główki kapusty

150g ugotowanego ryżu

1 jajko

1/2 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, świeże zioła

4-5 ziemniaków

300ml bulionu lub wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka masła

olej do smażenia

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy – do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę ***

*** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące ***

*** Na dużej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiany kolor. Po podsmażeniu mięso zdejmujemy z patelni ***

***  Kapustę kroimy w kosteczkę. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelni na której smażyło się mięso rozpuszczamy łyżeczkę masła i  dokładamy kapustę oraz ziemniaki ***

*** Całość zasmażamy przez około minutę, ciągle mieszając ***

*** Następnie dodajemy podsmażone już klopsiki i patelnie zalewamy bulionem lub wodą ***

*** Potrawę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając ***

*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, świeże zioła oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ***

*** Gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, często mieszając ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

 

 


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Gołąbkowa patelnia – pyszne danie jednogarnkowe!