Kociołek pomidorowy z fasolką i mięsem mielonym
Ta potrawa to taka inna wersja fasolki po bretońsku, bo zamiast kiełbaski i wędzonego boczku mamy w niej mięso mielone podsmażone z cebulką. Danie jest bardzo smaczne i syte. Polecam!
Składniki:
40dkg fasolki Piękny Jaś
0,5kg mielonej wieprzowiny
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
200ml przecieru pomidorowego
Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, szczypta chili, liść laurowy
1 łyżka cukru
1 litr bulionu lub wody
olej do smażenia
*** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin. Po tym czasie przecedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy obraną marchew, liść laurowy oraz po trzy kulki ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotujemy, do momentu, aż fasolka będzie miękka – około godzinę ***
*** W międzyczasie na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę wraz z przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i podsmażamy na rumiano ***
*** Podsmażone mięso dodajemy do garnka z ugotowaną fasolką. Miękką marchewkę drobno kroimy i dokładamy do potrawy, mieszamy ***
*** Całość zalewamy przecierem pomidorowym, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz szczyptą chilli. Dodatkowo danie możemy zagęścić poprzez dodanie 1-2 łyżki mąki rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody i zagotowanie potrawy. Możemy też w celu zagęszczenia dania wykonać zasmażkę: rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i podsmażamy z 1-2 łyżkami mąki, dodajemy do potrawy, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Potrawę podajemy na gorąco ze świeżym pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Robiłem wg przepisu wyszło pysznie
Super, cieszę się i pozdrawiam 🙂