Paluchy ziemniaczane z serem i boczkiem
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz kremowe w środku podłużne kotleciki z tłuczonych ziemniaków, wędzonego boczku, szczypiorku oraz żółtego sera. Świetnie smakują podane z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ. Takie kotleciki to także pyszny pomysł na przetworzenie pozostałych od obiadu ugotowanych ziemniaków.
Składniki:
ok. 0,5 kg ziemniaków
ok. 150g wędzonego boczku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
ok. 150g żółtego sera
pół szklanki bułki tartej do panierowania
olej do smażenia
*** Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i dusimy lub przepuszczam przez praskę. Odkładamy do przestudzenia. Boczek wędzony kroimy w kosteczkę podsmażamy na patelni ***
*** Podsmażony boczek dodajemy do ziemniaków razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem ***
*** Całość mieszamy z jajkiem, mąkami i przyprawami na gładką masę ***
*** Łyżką nabieramy porcję masy, spłaszczamy ją i w środek układamy słupek żółtego sera ***
*** Słupki sera oblepiamy masą ziemniaczaną tworząc paluchy ***
*** Następnie obtaczamy je dokładnie w bułce tartej ***
*** Kotleciki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano z każdej strony ***
*** Paluchy ziemniaczane podajemy na ciepło, najlepiej z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ