Paluchy ziemniaczane z serem i boczkiem


Paluchy ziemniaczane z serem i boczkiem

Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz kremowe w środku podłużne kotleciki z tłuczonych ziemniaków, wędzonego boczku, szczypiorku oraz żółtego sera. Świetnie smakują podane z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ. Takie kotleciki to także pyszny pomysł na przetworzenie pozostałych od obiadu ugotowanych ziemniaków.

 

 

Składniki:

ok. 0,5 kg ziemniaków

ok. 150g wędzonego boczku

3 łyżki posiekanego szczypiorku

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sól i pieprz

ok. 150g żółtego sera

pół szklanki bułki tartej do panierowania

olej do smażenia

 

*** Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i dusimy lub przepuszczam przez praskę. Odkładamy do przestudzenia. Boczek wędzony kroimy w kosteczkę  podsmażamy na patelni ***

*** Podsmażony boczek dodajemy do ziemniaków razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem ***

*** Całość mieszamy z jajkiem, mąkami i przyprawami na gładką masę ***

*** Łyżką nabieramy porcję masy, spłaszczamy ją i w środek układamy słupek żółtego sera ***

*** Słupki sera oblepiamy masą ziemniaczaną tworząc paluchy ***

*** Następnie obtaczamy je dokładnie w bułce tartej ***

*** Kotleciki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano z każdej strony ***

*** Paluchy ziemniaczane podajemy na ciepło, najlepiej z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE