Czekoladowa tarta z kremem i owocami
Kruche, maślano-czekoladowe ciasto z delikatnym kremem i sezonowymi owocami to pyszny, łatwy i bardzo efektowny deser. Jeżeli nie posiadamy formy do tartej to spokojnie ciasto możemy upiec w zwykłej tortownicy.
Składniki na ciasto:
100g miękkiego masła
200g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
Składniki na krem:
200g serka mascarpone
200ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
Dodatkowo: sezonowe owoce
*** Mleko mieszamy z kakao i wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa ***
*** Formę do tartej lub tortownicę smarujemy masłem i możemy też obsypać bułką tartą aby ciasto po upieczeniu bez problemu odchodziło. Foremkę wyklejamy ciastem (jeżeli używamy tortownicy to wyklejamy ją do połowy wysokości) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach ***
** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′ C i pieczemy przez 15 minut ***
*** Kremówkę ubijamy mikserem a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, krem czekoladowy i cukier, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wykładamy do wystudzonego ciasta ***
*** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki ***
*** Do czasu podania tartą przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Jakiej wielkości średnica tarty?
22 centymetry