Kruche ciasto z bezą i śliwkami
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i śliwkami. Idealne do kawy w piękne letnie popołudnie. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość śliwek świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach ciastem. Polecam!
Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 24×29 cm.
Składniki:
- CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g masła
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
+ 450g śliwek
- BEZA:
4 białka
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
*** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem ***
*** Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania dalszych składników ***
*** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***
*** Połowę ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w lodówce ***
*** Na ciasto wykładamy pokrojone owoce, rozcięciem ku górze ***
*** Na owocach delikatnie rozsmarowujemy beze ***
*** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z lodówki ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- RUROCIĄG – ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ
- SNIKERS LODOWY PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ