Kruche ciasto z bezą i śliwkami


Kruche ciasto z bezą i śliwkami

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i śliwkami. Idealne do kawy w piękne letnie popołudnie. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość śliwek świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach ciastem. Polecam!

Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 24×29 cm.

 

 

Składniki:

  • CIASTO:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250g masła

6 łyżek cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

4 żółtka

+ 450g śliwek

  • BEZA:

4 białka

szczypta soli

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

 

 

*** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem ***

*** Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania dalszych składników ***

*** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***

*** Połowę ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w lodówce ***

*** Na ciasto wykładamy pokrojone owoce, rozcięciem ku górze ***

*** Na owocach delikatnie rozsmarowujemy beze ***

*** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z lodówki ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE